tisdag 31 juli 2012

Göteborg och Bruce

I fredags åkte hela familjen ner till Göteborg för att hälsa på en släkting och gå på Bruce Springsteen-konsert på lördagkvällen.

På fredagkvällen bjöds vi på pinfärska och himmelskt goda skaldjur


I lördags blev det en ölrunda på stan


Mitt under vår middag på den förträffliga Brasserie Lipp på Avenyn drabbades Göteborg av ett hysteriskt åskoväder med ett fullständigt galet skyfall. Vi satt under en markis och klarade oss skapligt, men Nordstan fick stänga...


Mörka moln låg över stan på kvällen men det slutade regna nån timme innan Bruce gick på scenen och det regnade inte mer den kvällen!


Konserten var obeskrivligt bra! Det enda sorgliga är att vi förmodligen aldrig kommer att få uppleva något liknande igen.




fredag 27 juli 2012

Österlen - Kåseberga och Haväng

En sväng ner till Ystad för att sedan köra den gamla kustvägen via Kåseberga, Skillinge och Brantevik upp till Kivik där vi åt glass och köpte äppelmust och jordgubbar. Vidare till Haväng, som kan aspirera på att vara en av Sveriges vackraste platser! Det var 29 grader i skuggan och soldisigt...

Ale stenar vid Kåseberga





Kivik








Vitaminrik lunch


Efter badet






Österlen - Simrishamn

Vi tog oss vidare till Simrishamn och checkade in på Tobisviks camping. Man skulle kunna tro att vi tröttnat på att sova i tält efter den strapatsrika veckan i fjällen, men icke! Vi hade tagit med oss tält, liggunderlag och sovsäckar för att eventuellt tälta om vädret blev bra. Nu när det var medelhavsvarmt var det inget att tveka om. Vi slog snabbt upp tältet och promenerade sedan ned till Simrishamn, åt lite mat, gick en sväng i stan och satte oss på ett uteställe och tog en öl. Lite knepigt att hitta ställen som Stina (hunden) kunde hänga med på, men det gick. Det var en magiskt varm och vacker kväll och ljuset över havet blev vackrare ju lägre solen gick. Vi satt länge på stranden och njöt av utsikten. På morgonen packade vi ihop och åkte sedan ned till Hotell Svea och åt hotellfrukost.

Den garanterat minsta bilen med fyra hjul som jag har sett!


Simrishamns gästhamn, med ganska mycket medelhavskänsla över sig





















torsdag 26 juli 2012

Österlen - Kiviktrakten

Från Småland åkte vi ner till Österlen. Stannade till vid Kivik Art Center. "Konstverken" var helt värdelösa, men utsikten grandios. Finvädret med sol och medelhavsvärme hade infunnit sig, härligt varmt och skönt men hopplöst fotoväder med skarpt dis.











Besök i sydligaste Småland

Vi tog en tur ned till trakterna runt Häradsbäck i södra Småland, inte långt från gränsen till Skåne, och hälsade på min faster och hennes man på deras sommarställe. Sällsynt trevligt sällskap, underbar natur, ett vackert hus och inte minst gudomligt god mat! Egenskjutet vildsvin på grillen, nyplockade kantareller, potatissallad på färskpotatis direkt ur landet och hemodlad ruccola, det blir inte mer närproducerat och fräschare än så! Lägg därtill en tårta med nyplockade smultron och blåbär... Man blir ju lycklig!









Villebrådet


Jägaren





lördag 21 juli 2012

Kent på hemmaplan

I går kväll såg jag för första gången ett av mina absoluta favoritband spela live vid Sundbyholms slott utanför Eskilstuna. Grymt bra konsert med en fantastisk ljussättning på scenen, men väldigt svårfotograferat... Fick för mig att de här bilderna passar bäst i svartvitt. Kanske lägger upp någon färgbild senare.

























tisdag 17 juli 2012

Vattenkaoset bröt ut på allvar

I lördags gick vi från Alesjaurestugorna till Abiskojaurestugorna i ihållande regn och galna vattenmängder på fjället och i sjöarna. Stugvärden i Alesjaure varnade oss för att gå hela vägen och rådde å det bestämdaste att vi skulle ta båten från stugorna ca sex km norrut i Alsejaure (jaure=sjö) pga att det strax norr om stugorna finns två jokkar som vuxit och blivit mycket svåra att ta sig över. Vi lydde hennes råd, och det visade sig vara svårt nog att ta sig ut på bryggan till båttransporten för sjön hade svämmat över så mycket! Samen som körde båten bekräftade vad vi redan anat, läget var mycket extremt och ovanligt! När vi klivit av båten och börjat vandra så blev det en mycket, mycket blöt och kämpig väg till Abiskojaure. Vi fick göra två riktigt blöta och svåra vad och gå över några broar med så mycket galet forsande vatten under att det kändes obehagligt att gå över. När vi kommit över den värsta bron nedanför Kironbacken och trodde att det var över så väntade det värsta vadet. Där hade den stora jokken svämmat över och bildat strida jokkar inne i fjällbjörkskogen. Det fanns inga stenar att gå på och vattnet var djupt och grumligt, så vi såg inte om det fanns något att kliva på. På andra sidan vattenmassan gick två andra par och letade desperat efter något ställe man kunde vad säkert och utan att bli alltför blöta. Tills sist kom vi fram till Abiskojaure på eftermiddagen, efter att ha gått 16 km utan raster och utan att äta annat än en energikaka. Vi gick som besatta! Tyvärr blev det inga bilder från denna etapp, det var helt enkelt för blött för att ta fram kameran. I Abiskojaure fick vi sängplatser och fick torka upp. Efter rapporter från vandrare som kommit från Abisko och hade tvingats göra ett långt och mycket djupt vad, bestämde vi oss för att flyga helikopter till Abisko. Vi pratade med en pappa och hans dotter och kom överens om att dela på en helikopter.

Abiskojaure svämmade över


 Eeh, här ska det inte vara någon sjö...


 Alla torkrum, krokar mm var fulla med kläder på tork så vissa fick lov att hänga kläderna ute när det slutat regna


Kallax flyg kom till vår undsättning





Vi flög förbi Lapporten


Närmar oss Abisko


Från Abisko tog vi tåget till Kiruna där ett hotellrum, dusch, klädbyte, god mat och en öl väntade. Efter en god natts sömn flög vi sen hem.

Kungsleden

Från Tarfala gick vi via Kebnekaise fjällstation ut till Kungsleden för att ta oss upp till Abisko. Vädret var molnigt men ganska lagom varmt för vandring. Vi fick lite regn på kvällen vid Sälka, men annars var det uppehåll tills vi precis kommit över Tjätjkapasset (som var grymt brant och jobbigt att ta sig över söderifrån)  på fredagen då det började småregna. När vi närmade oss Alesjaurestugorna ökade regnet i intensitet och ett två dygn intensivt regnande började. Regnet ökade på snösmältningen och sjöarna svämmade över, de vanliga jokkarna (bäckar/forsar) tilltog i omfång och kraft och det bildades massor med nya jåkkar längs med fjällsidorna. De sista två nätterna sov vi i stugor, och det var vi inte ensamma om. Varenda stuga var överfull med trötta och blöta vandrare. Pga alla vad som måste göras hade alla blöta kängor. När det började regna packade jag ner kameran i ryggsäcken och där blev den kvar, det var liksom inte läge att plåta mer i det vädret som blev...


Tältplats en bit väster om Kebnekaise fjällstation


Frystorkad färdigmat är oftast rätt äcklig eller bara smaklös, den här var god!


Det var riktigt häftiga låga moln på fredagen.








Vy från den vackra (men ganska jobbiga) genvägen över Singitjåkkas västra fot från fjällstationen mot Sälka


Tjäktjavagge norrut


Kebnekaisemassivets västra branta klippsida genom Guobirvaggi


Strax söder om Sälkastugorna











Det var otroligt skönt att få komma in i en stuga i Alesjaure och torka