onsdag 28 augusti 2013

Solen strålade i dag också!

Den här fina sommaren har gjort mig beroende av sol och värme och jag får ångest av vetskapen om att kylan och mörkret är på väg. Men i dag njöt jag av sommarvärmen på min lunchpromenad i Vasastan. Tog ett par bilder på fontänen på Norra Bantorget. Annars var dagens stora behållning nyheten om att Skolinspektionen stänger den avskyvärda reliken Lundsberg, inte en dag för tidigt! Må den aldrig öppnas igen.


DSCF1790


DSCF1792

Trosa hamn
DSCF1795

söndag 25 augusti 2013

Sista sommarhelgen

Nästa helg går vi in i september så det här var den sista sommarhelgen för i år. Vädermässigt har det varit en fantastisk sommar, så även den här helgen. I lördags eftermiddag och kväll jobbade jag som kock på Öster Malma. Det var första gången på över ett halvår som jag körde ensam, så jag fick "gå upp på tårna" lite och skärpa till mig. Men det var lugnt, jag har det kvar i mig! Alltid lika roligt att få jobba med förstklassiga råvaror. Söndagen tillbringades på sjön i strålande solsken och värme. Kanske blev det årets sista dopp också, det hade redan blivit kallare i vattnet efter de senaste dygnens kalla nätter.

Lördagens förrätt. Torrsaltat, lättrökt och sedan torkat hjortinnanlår på zucchiniplätt, syltat senapsäpple, kronärtsskockscreme med löjrom och confiterad tomat. (iPhone-bild)
IMG_0758 1


Stina framför sitt favorittransportmedel i sin favoritmiljö
DSCF1770


Favoritsysslesättningen, den här gången med en överdrivet stor och tung pinne...
DSCF1782


Det skiljer väl sisådär 20-25 knop i fart mellan de här två båtarna
DSCF1785


Min favoritknop. Går snabbt att lägga och ännu snabbare att få upp. Den heter naturligtvis något, jag har dock ingen aning om vad. Kan aldrig lära mig namnen på blommor och knopar...
DSCF1771


Atmosfären får planen att se nästan spöklika ut...
DSCF1777

torsdag 22 augusti 2013

Katarinahissen

Jag tog en lunchpromenad på Söder och hamnade vid Katarinahissen med dess magnifika utsikt.

DSCF1726



DSCF1731



DSCF1729_2



DSCF1730

onsdag 7 augusti 2013

Sommargryning

Härom morgonen släpade jag mig ut i gryningen med förhoppningen att få fota en älg, eller ännu hellre vildsvin. Såg tyvärr varken det ena eller det andra, men några hjortar stod på ett fält och det var en vacker sommarmorgon!


DSCF1625



DSCF1627


Man skulle kunna tro att jag har fläskat på med färgen i den här bilden, men det har jag inte. Det var en otroligt intensiv gul färg på himlen!
DSCF1631

måndag 5 augusti 2013

Ulf Lundell i Vadstena

Som sagt, i lördags var vi i Vadstena för att se Ulf Lundell med band spela. Jag har ju sett en hel del Lundell-konserter sen 1979, en del av dem oförglömliga. Lördagens konsert var helt OK, men inte en av de bättre. Hur mycket jag än respekterar och gillar Lundell måste jag säga att det har gått lite tomgång i liverartisten Ulf Lundell. Det är lite för mycket känsla av "en dag på jobbet" för att jag ska gå igång på det. Det här var nog sista gången jag såg honom live, om han inte ger sig ut på en akustisk turné eller hittar på något annat som kan få lite nytt liv i konserterna. Missförstå mig rätt, det var inte dåligt, antagligen bättre än det mesta som levereras från svenska scener i sommar. Bandet, som hängt med rätt länge nu, är sanslöst duktiga och tighta efter galet många spelningar ihop och kan spela det mesta i Lundells repertoar med kort varsel. Men i ärlighetens namn så är de rätt tråkiga, det finns inte mycket dynamik och karisma. Med ett lysande undantag - trummisen Andreas Dahlbäck, han skulle möjligen själv vara en god anledning att gå på en Lundell-konsert! Jag tror att Lundell kan ha mycket kvar att ge som musikartist, men då måste han bryta mönster och förnya sig. Han har, i mina ögon, blivit en av de andra "allsångsledarna" som turnerar landet runt och ger föreställningar på rutin. Inget fel med det (alla måste ju gå till jobbet), men det är inget för mig.

För min del hade Ulf gärna kunnat stryka ett par låtar till förmån för mer mellansnack. Han har en hel del bra att säga och han gör det med skön humor och mycket välformulerat! Jag var inte på någon av spelningarna på Cirkus i förra veckan, men jag läste nyss ett par citat från mellansnacket där som är rätt roliga:

Om Österlen: ”Det är invaderat av 60-taggare som åker nedcabbat och leker St Tropez. Men det blir vackert där i september igen.”

Om ”Lotta på Liseberg”: ”It’s a horror movie! Det är rena skräcken.”

Lundell är en av de största artister, författare och poeter vi haft i det här landet, det tycker jag fortfarande, tro inget annat!


<DSCF1608



DSCF1579



DSCF1577



DSCF1578



DSCF1599



DSCF1610



DSCF1621

söndag 4 augusti 2013

Vadstena

Näst sista semesterdagen började med sol och bad ute vid Stensund, men framåt eftermiddagen satte C och jag oss i bilen och körde ned till Vadstena för att gå på Ulf Lundell-konsert på kvällen. Vi kom till ett Vadstena i 30-gradigt strålande solsken. Ett par timmar senare stod vi ute i sommarens värsta åskoväder, regnet vräkte ned! En stund in i själva konserten upphörde regnet, tack och lov! Bilder från Lundell-spelningen kommer i nästa inlägg.


Blåkyrkan, den gamla klosterkyrkan mitt i Vadstena
DSCF1518


Ovädret är på väg in
DSCF1523


Vadstena slott, där konserten hölls
DSCF1525


Tar en i svartvitt också
DSCF1524


När vi kom till stan såg det ut så här!
DSCF1517

torsdag 1 augusti 2013

Hemma hos de stora målarna

Vi gick aldrig in i Zorns hus, det var lång kö till den guidade turen och man får inte traska omkring själv därinne så vi nöjde oss med en titt på utsidan. Jag var förvånad över att Zorngården ligger mitt inne i Mora, trodde att det skulle ligga mer avsides. På Carl Larssons Lilla Hyttnäs i Sundborn utanför Falun däremot kom vi med på första guidade turen för dagen. Tyvärr fick man inte fotografera inne i huset pga att det fortfarande är ett privat hem som används av Carl och Karin Larssons ättlingar (medlemmarna i Carl Larssons släktförening). Carl Larsson-gården överaskade med sin helt underbara och originella inredning. Makarna Larsson var sannerligen långt, långt före sin tid i stil och smak. I synnerhet Karins textilmönster ser än i dag helt moderna ut!

Zorngården i Mora
DSCF1445


Carl Larsson-gården i Sundborn. Carl och Karin Larsson fick huset av Karins far och byggde sedan ut det sju gånger under årens lopp.
DSCF1501


Vår duktiga guide Anna som visade oss runt i huset (vi tror att hon är en släkting till Carl och Karin, för hon var väldigt lik Karin)
DSCF1496

Utsikt som inspirerade Carl Larsson
DSCF1497


Kraftstationen i Sundborn
DSCF1494


Sundborn visade sig vara en helt underbar liten idyll med vackra hus och fina trädgårdar
DSCF1507