torsdag 19 juli 2018

Första semesterdagarna

Semestern började med att vi styrde kosan söderut i hyrbil. Först skulle vi ner till en liten stuga i skogen utanför Boxholm som jag hade bokat  för en natt.

På vägen dit åkte vi förbi ruinerna av det gamla cisterciensklostret Alvastra som grundades av franska munkar i mitten av 1100-talet. Arma människor som kom till det här ociviliserade gudsförgätna landet. Men de förde bl a med sig kultur, konst, musik och bildning till oss barbarer och bidrog med mycket bra tills tyrannen Gustaf Vasa antingen slog ihjäl dem eller kastade ut dem ur landet på 1500-talet. 








Den gulliga lilla stugan utanför Boxholm. Vi hade med grill och avnjöt en härlig middag därute på vischan.


Dagen efter sammanstrålade vi med min dotter E, hennes fästman G och mitt barnbarn N söder om Jönköping och åkte i samlad tropp till min faster med man, som har ett torp vid gränsen mellan Småland och Skåne. Där blev vi som vanligt kungligt omhändertagna och hade det väldigt trevligt! 


Yours truly med barnbarn
 Foto: Cathérine E

Nike var på ett strålande humör hela tiden!


Efter en fantastiskt trevlig kväll med bl a Sverkers egenskjutna vildsvin till middag, en god natts sömn och sedan en god sill-lunch med egenodlad nyupptagen färskpotatis åkte vi vidare söderut. Över Öresundsbron, förbi Köpenhamn och upp till Gilleleje på Själlands nordkust.  


I Gilleleje drällde det av hus med såna här gamla stråtak. Mycket charmigt och en ädel hantverkskonst!








Gilleleje visade sig vara en charmerande liten stad med härlig sandstrand











Hur är det möjligt att de här blommorna kan växa i sand??





Vi körde en bit västerut längs med kusten och hamnade bl a i en liten by som heter Kikhavn och som var extremt pittoresk. Jag hade inte blivit alltför förvånad om det tittat ut en liten hobbit ur något av husen.








Här bodde vi i Gilleleje


Vi hade hört att man ska äta skaldjur i Gilleleje. Det gjorde vi också, men hade ett jäkla sjå att hitta dem!


Vyn från stället där vi åt våra skaldjur. Ska erkänna att jag fick vänta en stund för att få den här bilden. Men skam den som ger sig!


Utsikten från balkongen i vårt hotellrum

Inga kommentarer: