söndag 15 september 2019

Romresa - andra dagen

Efter en utmärkt hotellfrukost gav vi oss ut i värmen och traskade iväg genom Trastevere och sedan upp på kullen Gianicolo (eller Janiculum på latin), där man får en härlig vy över nästan hela Rom.



Härlig gammal Fiat på Terrazza Piazza Giancoli, där det finns en enorm staty föreställande Garibaldi, som kämpade för att ena Italien.


Victor Emanuel-monumentet i mitten. Victor Emanuel II var den förste kungen i det enade Italien. Många tror att Italien är ett gammalt land, men det nuvarande Italien kom till så sent som 1861. Innan dess var det uppdelat i mängder med små kunga- och furstendömen.
Monumentet är synnerligen pompöst och alla tycker inte att det är vackert. Det har fått flera öknamn, bl a "skrivmaskinen", "bröllopstårtan" och "lösgommen"...!





Castel Sant'Angelo till vänster. Det finns en underjordisk gång dit från Peterskyrkan, Passeto di Borgo.

Vi gick till Peterskyrkan för att gå upp i kupolen och få lite snygga bilder därifrån. Men kön var för lång så vi gick vidare.


Schweizergardisterna står och vaktar Den Heliga Stolen, som de har gjort i 513 år nu.








"Hemma" i Trastevere igen, Porta Settimiana.


En av våra två favoritbarer i Trastevere, Cajo & Gajo. Som ligger 10 meter från den andra favoritbaren San Calisto. San Calisto har lite skönare stil och lägre priser, medan Cajo & Gajo bjuder på rikligt med goda tilltugg till drinken/vinet och dessutom ett glas Amaro eller limoncello när man får in notan. Deras pizza är mycket god.











De här sköna gubbarna satt och spelade kort framför kyrkan på Piazza San Calisto på kvällarna.


På den här baren, Freni & Frizoni på Piazza Trilussa, i Trastevere dukas det upp en buffé med plockmat kl 18.30-22.00. Man betalar 6 euro för ett glas (drink, vin eller öl), så ingår buffén. Det var riktigt gott, vi åt inget mer den kvällen! Det finns dock inte så många bord, vi hade tur som fick ett. De som inte får plats på baren tar med sig sitt glas och mat ut på piazzan utanför!



Vi köpte varsitt glas prosecco och högg sen in på buffén.











Jag åt bara en glass under de fyra dagarna i Rom, men den var naturligtvis supergod. Jag drack desto fler öl och Aperol spritz...



Inga kommentarer: