söndag 14 maj 2017

Mina drömmars stad

I år uppmärksammas att det är 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes. Jag håller på och läser igenom hela Fogelströms stad-serie som börjar med "Mina drömmas stad" då den 15-årige Henning Nilsson kommer vandrande till Stockholm 1860. En fantastisk bokserie som utspelar sig i Stockholm 1860-1960. I onsdags kväll var Catherine, vår kompis Hasse och jag med på en vandring, "I Fogelströms fotspår", som började i korsningen Folkungagatan/Erstagatan. Via Åsöberget och Bondegatan kom vi till Fjällgatan, där vandringen avslutades. Vi gick vidare och tog ett glas vin på Matboden på Folkungagatan. Mycket trevlig kväll!

Nu i helgen blev det ett par långpromenader. I lördags på Kungsholmen och idag på Söder.


Vår förträfflige ciceron i onsdags kväll, Kent Josefsson ordförande för Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner.


På andra våningen i det här huset vid Sopgränd på Åsöberget bodde Henning och Lotten i Mina drömmars stad.


Fjällgatan 30. Per Anders och hans fru Sara bodde i den översta våningen i det här huset. Fogelström förfogade också över vindsvåningen där han hade sin skrivarlya.


Skinnarviksparken


Pålsundets träbåtar är så otroligt fina!














Pryssgränd


Nästa år har Monteliusvägen funnits i 20 år. Man började planera den redan 1977, den kostade 14 miljoner att bygga. Jag tycker att det var värt varenda spänn!


Olle Adolphsons park, där det sägs spöka. En återkommande historia är att en gråklädd flicka ibland ses sitta och gråta vid den lilla trappan i parken och om man går fram mot henne reser hon sig upp och försvinner i tomma intet. I vissa fall förutspår flickan dödsdagen för den som går fram till henne...


Münchenbryggeriet från Ludvigsbergsgatan


Helt otroligt, det här är två minuters promenad från Hornsgatan...! Dessutom har de utsikt över Gamla stan, Riddarfjärden och Kungsholmen. Det är bara att gratulera (med lite bitterhet och avundsjuka i rösten, ;) )

2 kommentarer:

Hasse Wester sa...

Underbara bilder från våra drömmars stad Per! Nu har vi just gått in i tiden ´´Mellan hägg och syren´´ vilket betyder att ni har ännu vackrare vandringar framför er! I huset på sista bilden bodde Erik Fichtelius när vi jobbade i hans trädgård på 90-talet och vid ett tillfälle satt vi i hans kök och drack kaffe och fick höra lite mer om hans personliga politiska uppfattningar...

PJHiller sa...

Ser verkligen fram mot syrénerna nu Hasse! Av alla fantastiska gamla trädgårdar på Söder tillhör nog den där på sista bilden de med absolut bäst läge enligt mig.