onsdag 21 augusti 2019

Kulturfestival

Förra veckan gick Stockholms kulturfestival av stapeln. I år deltog jag inte mer än att jag var med på ett par guidade promenader, båda mycket givande.


Bild tagen från en av Söders alla oaser - Anna Lindhagens täppa, som ligger precis intill Sista styverns trappa mellan Stigbergsgatan och Fjällgatan


Den första guidade turen var på Skeppsholmen. Här är Amiralitetshuset, som dock var säte för Amiralitetskollegiet i bara 30 år. Det stod klart 1650 och 1680 flyttade flottan till Karlskrona. Idag är det kontor för Nationalmuseum.


Den hör byggnaden har det sexiga namnet Intendenturförrådet. Den enda byggnaden på Skeppsholmen som inte ursprungligen byggdes för flottan, utan var avsedd som spannmålsförråd. Huset är unikt eftersom det inte har förändrats sen det byggdes 1732. Idag används det som förråd av Statens Fastighetsverk.





Byggnaden till höger ute på Kastellholmen kallas Skridskopaviljongen. Uppfördes 1882 av Kungliga skridskoklubben! De manliga skridskoåkarna bytte om till vänster och damerna till höger. Idag bedrivs konferensverksamhet där.


Den charmiga smedjan


Nordiska museet speglar sig i ett fönster till Moderna museet


Mellan Östasiatiska museet t.h. och Moderna museet t.v. Fönsterna har luckor av plåt pga att det var en skjutbana längs huset i gamla tider!


Modern konst


Efter promenaden tog vi ett glas vin på Af Chapman i solnedgången. En luftballong kom förbi.


Take off


Nästa guidade promenad hette "Från avkrok till storstad" och började här utanför Stora Nygatan 31 i Gamla stan. Här växte Isaak Hirsch upp, mannen som hade en stor del i att Strandvägen bebyggdes.


Lars Johan Hierta. Adelsman, grundare av Aftonbladet, startade Liljeholmens stearinfabrik, bokförläggare och politiker. Mycket produktiv, inflytelserik och viktig person i vår historia! Statyn står på Riddarhustorget.


Vår guide tipsade om en ganska ny takbar, så vi gick dit och tog en drink. Dramaten till vänster.


Åt andra hållet. Wahrendorffsgatan, Stockholms synagoga nere till höger. 


I söndags gick vi till fotoutställningen "Planket" längs Malmgårdsvägen och Lilla Mejtens gränd.


Reklambilder för Albin-båtar från början av 70-talet, härlig nostalgi!


Nytorgsfesten var inne på sin sista dag

Inga kommentarer: