tisdag 19 juli 2011

Abisko-Abiskojaure

Förra måndagen flög C och jag upp till Kiruna, tog tåget till Abisko för att därifrån vandra ned till Nikkaluokta via Kebnekaise fjällstation. I Abisko handlade vi lite mat och kl. 16.30 började vi traska ner mot Abiskojaurestugorna. 14 km vandring genom björkskogen, det tog 3,5 timmar. Efter ca en timmes vandring försvann täckningen för mobiltelefonerna och den kom inte tillbaka förrän vi var några kilometer från Kebnekaise fjällstation fyra dagar senare!

Framme i Abiskojaure valde vi att tälta i anslutning till stugorna och fick då tillgång till en stuga där vi kunde laga mat. Den stugan som vi fick laga mat i var "hundstugan", alltså en stuga där man får ha med sig hundar. I stugan satt ett par från Piteå och deras hund Elvis. Vi fick en mycket trevlig kväll tillsammans med dem, innan vi kröp in i tältet.

Rena och nyinfettade vandringskängor väntar på planet till Kiruna. En vecka senare var de inte i riktigt samma skick.


Staty vid Kiruna järnvägsstation. Utan gruvarbetararna och rallarna som byggde järnvägen till Narvik hade knappast Kiruna stad funnits.

Min morfar kom från Kiruna. Han var en av de  snällaste och roligaste människor jag träffat och jag ägnade många av de otaliga timmarna på fjället åt att tänka på och minnas honom.

C utanförAbisko fjällstation. En trist och ocharmig plats om ni frågar mig...

Äntligen på väg. Första etappen går genom en ganska tråkig skog, men den har sina ljusglimtar.




I morgon ska vi ut på sjön med segelbåten och träffa kompisar som kommit seglande från Småland. Men när vi kommit hem igen kommer det dyka upp fler blogginlägg med bilder från vår vandring.

Inga kommentarer: