torsdag 1 augusti 2013

Hemma hos de stora målarna

Vi gick aldrig in i Zorns hus, det var lång kö till den guidade turen och man får inte traska omkring själv därinne så vi nöjde oss med en titt på utsidan. Jag var förvånad över att Zorngården ligger mitt inne i Mora, trodde att det skulle ligga mer avsides. På Carl Larssons Lilla Hyttnäs i Sundborn utanför Falun däremot kom vi med på första guidade turen för dagen. Tyvärr fick man inte fotografera inne i huset pga att det fortfarande är ett privat hem som används av Carl och Karin Larssons ättlingar (medlemmarna i Carl Larssons släktförening). Carl Larsson-gården överaskade med sin helt underbara och originella inredning. Makarna Larsson var sannerligen långt, långt före sin tid i stil och smak. I synnerhet Karins textilmönster ser än i dag helt moderna ut!

Zorngården i Mora
DSCF1445


Carl Larsson-gården i Sundborn. Carl och Karin Larsson fick huset av Karins far och byggde sedan ut det sju gånger under årens lopp.
DSCF1501


Vår duktiga guide Anna som visade oss runt i huset (vi tror att hon är en släkting till Carl och Karin, för hon var väldigt lik Karin)
DSCF1496

Utsikt som inspirerade Carl Larsson
DSCF1497


Kraftstationen i Sundborn
DSCF1494


Sundborn visade sig vara en helt underbar liten idyll med vackra hus och fina trädgårdar
DSCF1507

Inga kommentarer: