onsdag 22 december 2010

Olika världar

Tänk om en restaurang skulle drivas som ett IT-bolag...

Förutom kockar, servitriser och diskare så skulle man ha några högavlönade gruppchefer, produktansvariga och projektledare som aldrig någonsin producerade annat än möteskallelser, obegripliga och onödigt komplicerade excelark och märkliga mail skrivna på svengelska, med en grammatik värdig en nioåring och särskrivningar som är så galna att man inte trodde att de var möjliga.



Istället för att börja förbereda och producera mat så skulle man ägna fömiddagen åt att sitta i möte och diskutera vad, vem, när och hur man ska laga maten. Efter mötet skulle gruppcheferna gå på nytt möte, förmodligen ledningsgruppsmöte, den produktansvarige skulle sätta sig och formulera ett nytt långt mail som ingen skulle förstå och projektledaren skulle sammanfatta mötet i ett excelark, gärna med ett krångligt makro som räknade ut något som en lågstadieelev på 70-talet hade kunnat räkna ut i huvudet. Kockarna skulle komma från mötet med änsgliga blickar och undra vad man egentligen hade kommit fram till på mötet...
Vem skulle göra vad, och när?



När matgästerna väl dyker upp så skulle maten bara vara knappt halvfärdig, en del rätter har inte ens påbörjats pga att projektledaren och den produktansvarige inte kunnat enas om hur de ska tillagas. Till en rätt saknas huvudingridiensen, för beställningen av den har "fallit mellan stolarna". Till de uppklädda hungriga gästerna säger man bara "Tyvärr, tidsplanen höll inte, det blir ingen mat idag. Det är tveksamt om vi hinner få ihop något ätbart ens under den här veckan, men välkomna tillbaka nästa vecka. Då borde vi ha hunnit få ihop något, men vi lovar inget...".



Sen hade man satt sig och kollat mailen och hittat kallelser till nya möten, som ska "styra upp" situationen.
Är det någon som undrar varför jag vill jobba som kock?

Inga kommentarer: